Informatii utile Riga

Date generale


Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Letona
Fus orar: GMT 02:00

Riga este recunoscuta pentru


muzee
cultura
puncte de interes
situri religioase
arhitectura
istorie

Moneda oficiala in Riga

Letonia a intrat in anul 2004 in Uniunea Europeana, insa moneda oficiala a tarii este latsul nu euro. Se presupune ca aceaasta tara va folosi moneda unica europeana din anul 2014.

Un lats este echivalentul a un euro si jumatate, moneda tarii fiind foarte puternica. In Riga veti gasi numeroase case de schimb valutar si banci, unde va puteti schimba banii. De asemenea, puteti sa va schimbati valuta si in benzinarii, acestea gazduind in incinta lor bancomate. Toate bancile din oras si jumatate din casele de schimb valutar isi deschid usile la orele 9 ale diminetii pana la orele 18 ale serii. Celelalte exchange-uri si benzinarii din Riga au programul de functionare non stop.

In restaurante, magazine si hoteluri se accepta si plata cu ajutorul cecurilor de calatorie sau a cardurilor. Cartile de credit acceptate in capitala Letoniei sunt Master Card, Euro Card si Visa Gold Electron.

Limba oficiala in Riga

Limba oficiala care se vorbeste in tara este limba letona. La periferiile orasului se gasesc si multi locuitori care vorbesc limba rusa, poloneza sau ucraineana.

In restaurante si in lanturile hoteliere, majoritatea personalului vorbeste perfect limba internationala engleza si limba germana.

Etniile din Riga

Majoritatea locuitorilor din oras sunt de etnie letona, insa aici au ramas multe persoane de etnie rusa dupa ce s-a prabusit regimul sovietic. La periferiile si in centrul asezarii urbane se gasesc si multe persoane de etnie poloneza si ucraineana.

Clima din Riga

Orasul Riga beneficiaza de o clima continental temperata. Daca plecati in vacanta in acest oras pe timp de vara, nu uitati sa va puneti si umbrela in bagaje, deoarece in anotimpul cald precipitatiile sunt frecvente si temperaturile sunt destul de reci.

Primavara si toamna se prezinta normal, fara temperaturi extreme sau prea multe precipitatii iar iarna ninge din abundenta, asa ca nu uitati sa va echipati cauciucurile de iarna cu lanturi de zapada.

Temperaturi medii lunare in Riga, Letonia

In ianuarie si februarie se inregistreaza cele mai scazute temperaturi, iar cele mai ridicate sunt in lunile iulie si august.

Festivaluri, evenimente si targuri traditionale in Riga

In capitala Letoniei se organizeaza cele mai multe festivaluri din tara, cele mai importante fiind Festivalul de muzica Jazz si Pop, unde vin participanti din toata tara dar si din afara ei, Festivalul de Cantec si de Dans din luna iulie a fiecarui an si targurile traditionale de Craciun care se desfasoara cu trei saptamani inainte de sarbatorile de iarna.

In luna decembrie se organizeaza Campionatul de Hockei, evenimentul fiind asteptat de foarte multi locuitori din toate colturile tarii, hocheiul fiind sport national in Letonia. De asemenea, tot in aceasta luna se organizeaza si Targul National de Carte si Antichitati, la data de 15 decembrie a fiecarui an. In luna august, se desfasoara Festivalul Vinului, atunci venind locuitori din toate colturile tarii, expunand la vanzare soiuri de vinuri de cea mai buna calitate.

Magazine si piete in Riga

Capitala Letoniei dispune de foarte multe magazine, restaurante, cafenele, piete si centre de distractie. Piata Centrala a orasului este cea mai mare din Europa si cea mai populata. Aceasta este cunoscuta de locuitori sub numele de Tirgus. Aici se aduna in fiecare zi de sambata si de duminica localnicii regiunii si chiar din alte orase ale tarii, vanzand produse variate, de cea mai buna calitate. Printre marfurile care se vand aici sunt produse culinare, obiecte de artizanat, bijuterii realizate manual, accesorii de imbracaminte lucrate manual, CD-uri, flori si miere de albine. Piata Centrala se deschide la orele 7 ale diminetii in fiecare zi de sambata si de duminica si se inchide la orele 17 ale dupa amiezii. Alte piete care se gasesc in Riga sunt: Latgales, cea mai ieftina piata, Kalnciema Fair, piata cea mai vizitata de turisti datorita designului sau unic arhitectural din secolul al XIX-lea, Vidzeme, Mildas si Berga, cel mai mare bazar din tara.

In orasul Riga descoperim numeroase magazine de tutun si alcool, printre acestea enumerandu-se: Tabakas Nams, Alus Muiza si Latvijas Balzams. Din aceste magazine puteti cumpara atat produse de tutungerie, cat si alcool, ziare sau cartele telefonice. La periferiile orasului intalnim multe magazine de vin, din ele putand cumpara toate soiurile de vin traditional letone.

Iubitorii de antichitati, pot cumpara o multime de lucruri frumoase de la magazinele din centrul orasului, care se ocupa cu antichitati. Unele dintre cele mai cunoscute magazine de acest fel din Riga sunt: Antikvariats Gadsimti, Antiqua si Antiqvariatts Galleria. Aici puteti gasi carti vechi, icoane, obiecte de portelan si artizanaturi, toate unicate.

Cel mai mare centru comercial din capitala Letoniei este Mallul Alfa. In interiorul lui putem descoperi multe restaurante cu meniu international, produse fast food si pizzerii. La ultimul etaj gasim amenajat un cinematograf clasic si un spatiu de joaca pentru copiii cu varsta de pana la 7 ani. In acest mall gasim accesorii vestimentare create de designeri cunoscuti din lumea intreaga, ceasuri si bijuterii de lux, monilier, articole artizanale si un pet shop. Alte centre comerciale din oras sunt: Riga Galleria, Latvija Shopping Arcade si Stockman.

Majoritatea magazinelor din capitala Letoniei, isi deschid programul de functionare incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 22, in timp ce marile centre comerciale se inchid, in weekend, la orele 24. Celelalte magazine, mai ales cele amplasate in centrul nou, au program non stop, viata de noapte fiind foarte activa in acest oras.

Pe stradutele pietruite ale orasului si in locurile unde se situeaza obiective si atractii turistice se gasesc amplasate multe magazine de suveniruri, de unde le puteti cumpara celor dragi ramasi acasa mici cadouri.